Pinot Blanc

Pinot Blanc 2012

pinot blanc 2012

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"A Pinot Blanc Magyarországon méltatlanul háttérbe szorult szőlőfajta. E palackban lévő bor kisméretű tölgyfahordóban erjedt és érlelődött mintegy fél évig. Ízében a gyümölcsösség és a fahordó kellemes harmóniát alkot."

 

 A Pinot Blanc eredete:

Eredeti hazája Burgundia, ahol egy-két szőlőskertben 4 még mindig megtalálható. Nálunk fehérszőlő néven Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb fajtája volt, de a filoxéravész után szinte teljesen kiszorult a termesztésből. Napjainkban Franciaország a bázisa. Elzászban lágy, kerek bort ad visszafogottan partümös alma- és hintőporillatokkal, nagy ritkán fűszeres felhangokkal.

 

Jellemzői

kosziklas logo

A Pfalzban, Badenben és Kelet-Németországban weissburgunder néven szárazabb, szélesebb bort készítenek belőle, mint a klasszikus német fajtákból, gyakran tölgyfahordóban érlelik, és kimondottan ételkísérőnek szánják. Olaszországban és Kelet- Európa nagy részén meglehetősen egyszerű, de friss bort ad. Ausztriában emlékezetes tételek is készülnek, száraz és édes, botrytises változatban egyaránt. Kaliforniában is kapható már jó pinot blanc.
A fajta október végén érik, lombja haragoszöld, levele fűrészes szélű. Fürtje középnagy, ágas, laza. Bogyója gömbölyű, középnagy.

.

Forrás: Borászportál

 

 

 

 

Onlain free bet offers here.