Merlot Rozé

Merlot Rozé 2013

merlot roze 2013

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"Ez a palack egy igazán izgalmas Merlot rozét rejt. Tiszteletet parancsoló alkoholtartalma mellett a bor megtartotta üdeségét, frissességét. Szamócára emlékeztető illata komplex, hosszantartó íz világgal párosul"

 

 Az Merlot Rozé eredete:

A Kősziklás Borászat Merlot Rozé-ja, különleges eljárással merlot-ból készült bor.A merlot, francia eredetű, már a 14. századtól ismert minőségi borszőlőfajta, feltételezetten, a biturica fajta természetes mutációja. A fajta legelső komplett leírását 1784-ben egy bordeaux-i borász tisztviselő készítette, aki a Libournais helyi termesztésű szőlőiből készített borok között a merlot-t a legjobbnak ítélte. Olaszországban, 1855-ben Velencében tesznek említést a bordò elnevezésű fajtáról. Svájcban, Ticino megyében, 1905-1910 között jegyzik először, mint bordeaux-i fajtát. Az Amerikai Egyesült Államokban az 1990-es évek során terjedt el.

Bővebben...

Pinot Noir Rozé

Pinot Noir Rozé 2013

pinot noir roze 2013

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"E bor illatában egy nagy kosár málnát érezhetünk. Ízében ropogós savak, gazdag gyümölcsösség figyelhető meg. Jól behűtve kellemes nyáresti frissítő lehet."

 

 A Pinot Noir Rozé eredete:

A Pinot noir (ejtsd: pino noár) francia eredetű, világfajta borszőlő a Vitis vinifera fajta egy változata. Nevét a francia "fenyő" és "fekete" szavakból kapta, mivel sötét színű fürtjei a fenyőfa tobozára emlékeztető alakúak. Elterjedt az egész világon, a hűvösebb éghajlatú régiókban. Ebből a fajtából készült rozé egy igazi borkülönlegesség.

Bővebben...

Olaszrizling

Olaszrizling 2013

olaszrizling 2013

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"A korábbi évtizedekben a Neszmélyi Borvidék kiváló Olaszrizlingjéről volt híres. Ebben a palackban lévő bor könnyedsége, frissessége, zamatossága megpróbálja a „Neszmélyi Olaszrizling” kedvelőinek körét szélesíteni."

 

 Az Olaszrizling eredete:

Az olaszrizling a szőlőfélék (Vitaceae) családjába, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó olasz, vagy francia eredetű elterjedt szőlőfajta, mely Magyarországon az egyik leggyakoribb fehérborszőlő. Hozzánk Franciaországból került a 19. század közepétől. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették. Legjobb termőhelyein: a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában.

Bővebben...

Sauvignon Blanc

 

Sauvignon Blanc 2013

savignon blanc 2013

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"A Királyleányka Erdélyből származó fajta. Szőlővirág illatú borát megkostólva fehér húsú őszibarack illetve némi egres érezhető. A kevés maradék cukor élénk savait kedvessé teszi."

 

 A Sauvignon Blanc eredete:

Francia eredetű világfajta, középérésű, közepesen termő fehér borszőlőfajta. Fürtje kicsi (100g átlagtömegű), vállas, tömött. Bogyója kicsi, zöldessárga, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa puha, leves, közömbös ízű.
Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta, felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a nyolcvanas évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható.

Bővebben...

Sárgamuskotály

Sárgamuskotály 2013

sargamuskotaly 2013

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"Sárga Muskotály pincénk izgalmas fajtája. Elegáns illata, határozott savai, gazdagon vibráló ízvilága minket meggyőzött. Jól behűtve töltse pohárba és élvezze minden cseppjét velünk."

 

 A Sárgamuskotály:

A sárgamuskotály egy borkülönlegesség. A borászatok ritkán készítenek ilyen jellegű bort. A Kősziklás Borászatnak így ez egy különlegessége, melyet limitált számban készítünk.

Bővebben...

Cserszegi Fűszeres

Cserszegi Fűszeres 2013

cserszegi fuszeres 2013

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"Cserszegi Fűszeres sikeres magyar fajta. Elsősorban üde, friss borok készítésére alkalmas.Az általunk palackozott bor elegáns illatával, testes zamatával, határozott savaival talán kicsit több, mint egy megszokott Cserszegi."

 

 A Cserszegi Fűszeres története:

A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly (†2010. május 26.) keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget és hamar érik. Ezekből már következik is, hogy ezt a szőlőfajtát inkább az ország északabbi felébe szánták, ahol kevesebb a napfény, hamarabb jön az ősz, és hidegebbek a telek.
A fajtának nem volt rögtön átütő sikere, csak elszórtan telepítették. A szőlőnek szüksége van a téli hidegre, mert ez kényszeríti pihenésre.

Bővebben...

Királyleányka

Királyleányka 2013

kiralyleanyka 2013

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"A Királyleányka Erdélyből származó fajta. Szőlővirág illatú borát megkostólva fehér húsú őszibarack illetve némi egres érezhető. A kevés maradék cukor élénk savait kedvessé teszi."

 

 A Királyleányka:

A Királyleányka egy magyar, államilag elismert (1973) fehérborszőlő-fajta. Erdélyből származik, hungarikum. A Kövérszőlő és a Leányka természetes hibridje. Szinonim nevei Fetească regală, Fetească muscatnaia, Danosi. Németh és Kriszten 1963-ban jelentette be honosításra.

Bővebben...

Rizlingszilváni

Rizlingszilváni 2013

rizlingszilvani 2013

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"Már egy ideje fontolgattuk, hogy készítünk Rizlingszilváni szőlőfajtából bort. Igazi kihívásnak éreztük, hisz sokat beszélünk a fajtáról (tán néha kicsit lekicsinylően is), de kóstolni annál ritkábban kóstoljuk. A mi Rizlingszilvánink igazi stílusgyakorlat, nem akar többnek látszani, mint ami. Igen kellemes, intenzív gyümölcsös illatú, könnyed, jó ivású elegáns reduktív bor."

 

 A Rizlingszilváni borfajta Eredete

A rizlingszilváni (elterjedt nemzetközi nevén Müller-Thurgau) svájci eredetű nagyon elterjedt hibrid borszőlőfajta.
Hermann Müller borász nemesítette, talán rajnai rizling és zöldszilváni keresztezésével a 19. század végén, bár sokan azt gondolják, hogy két rizlingfajta hibridje. DNS-vizsgálatok szerint azonban mindkét nézet téves és a rizlingszilváni a rizling és a saszla, nem pedig a zöldszilváni hibridje.

Bővebben...

Irsai Olivér

irsai oliver 2013Irsai Olivér 2013

 

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"Az Irsai Olivér bora egy igazi üdítő ital. Hihetetlen gyümölcsösség, frissesség és karcsú savak jellemzik a végén elegáns kesernyével búcsúzó fehérbort."

 

 Az Irsai Olivér borfajta Eredete és elterjedtsége

1930-ban nemesítette Kocsis Pál Magyarországon a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével alkotta a Cserszegi fűszeres szőlőfajtát.

Bővebben...

Onlain free bet offers here.