Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon 2012

cabernet sauvignon 2012

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"Napjainkban a Cabernet Sauvignon igen kedvelt vörösbor. Jellegzetes fûszeres illata és zamata könnyen felismerhetővé teszi. Az általunk készített borban a barrique érlelés és a fûszeres jelleg harmonikus egységet alkot."

 

 Az Cabernet Sauvignon eredete:

A cabernet sauvignon szőlőfajta Délnyugat-Franciaországból származik, elsőként a 17. században említik írásos források. Kialakulása a szintén Délnyugat-Franciaországban honos cabernet franc és sauvignon blanc szőlőfajták vadon történő beporzásának eredménye. Neve is erre utal: a francia „sauvage” szó jelentése 'vad', azaz a szőlőfajta neve „vad cabernet”. Az eredetet a Kaliforniai Egyetem Davis Szőlészeti és Borászati Tanszékének kutatói DNS vizsgálatokkal igazolták 1997-ben..

Jellemzői

kosziklas logo

A cabernet sauvignon borában közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire (cassis) és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel egyéb szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint például az eukaliptusz, menta, cédrus és dohány.

Bővebben...

Pinot Nior

Pinot Noir 2012

pinot noir 2012

Kősziklás borászat:

Neszmélyi Borvidék

"A Pinot Noir a Neszmélyi Borvidék ígéretes fajtája. E palackban lévô bor színe mint az érett meggy, illata diszkréten elegáns, íze pedig tele gyümölccsel, zamattal, játékos savakkal."

 

 A Pinot Noir eredete:

A Pinot noir (ejtsd: pino noár,) francia eredetű, világfajta borszőlő a Vitis vinifera fajta egy változata. Nevét a francia "fenyő" és "fekete" szavakból kapta, mivel sötét színű fürtjei a fenyőfa tobozára emlékeztető alakúak. Elterjedt az egész világon, a hűvösebb éghajlatú régiókban.

 

Jellemzői

kosziklas logo

1-2 szakaszban érik. Megtermékenyítés normális. A fürt átlag tömege 70-90g. Rendszeresen terem, rövid metszéssel 2-4 t/ha, hosszú metszéssel 20t/ha. Legjobb minőségét meszes talajon adja. Peronoszpórának, szürkepenésznek gyengén ellenáll. Tél tűrése kiváló. Berlandieri x ripária alannyal jó az affinitása.

Bővebben...

Onlain free bet offers here.